In haar bijdrage gaat Nelleke kort in op de geschiedenis van het concept desorganisatie van de gehechtheid, met name de intergenerationele overdracht. Daarna zal ze dieper ingaan op de herhalingsscenario’s die de therapeutische relatie een mijnenveld van wantrouwen en angst kunnen maken. Tenslotte zal ze bespreken hoe daar mee om te gaan en wat te vermijden.
Leestips
Beebe, B & Lachman, (2013). The origins of attachment. Infant research and adult treatment. New York. Routledge
Brown. D. & Elliott, D.S. (2016). Attachment disturbances in adults, treatment for comprehensive repair. New York, Norton.
Kort CV
Nelleke J Nicolai (1947) heeft sinds 1978 patiënten met een voorgeschiedenis van trauma en geweld behandeld. Ze volgde in de jaren negentig van de vorige eeuw een opleiding bij Mary Main en Eric Hesse in het beoordelen en scoren van het Gehechtheidsbiografisch Interview (GBI), in het Engels het Adult Attachment Interview of AAI en is sindsdien geïnteresseerd geraakt in de achtergrond van desorganisatie van gehechtheid. Ze redigeerde het Handboek Psychotherapie na Seksueel geweld en schreef over Vrouwenhulpverlening, Empathie, Emotieregulatie en in 2020 In Levende Lijve, over het lichaam in de psychotherapie. Daarnaast publiceerde zij artikelen over trauma, desorganisatie, gehechtheid, emotieregulatie en overdracht/tegenoverdracht in traumatherapie