Toelichting
Hoewel daar in onze cultuur van werken en opleiden weinig aandacht voor is, blijkt Uit onderzoek een niet gering deel van de psychologen onveilig gehecht te zijn. We leren in de opleiding om voldoende distantie te bewaren en onze cliënten niet te ‘belasten’ met deze eigen ervaringen. Maar wat is eigenlijk belastend: onveilige hechting die geheim gehouden moet worden of onveilige hechting die openlijk besproken wordt?
Na de opleiding tot Zorgprofessional met Ervaringsdeskundigheid begon zij mijn eigen ervaringen met mishandeling/misbruik en met onveilige hechting met cliënten te delen in de behandeling. Graag neem ze je mee in haar ervaringen hiermee. En we gaan ook actief aan de slag met elkaar!
Leestips
Weerman, De Jong, Karbouniaris, Overbeek, Van Loon. (2019). ‘Professioneel inzetten van ervaringsdeskundigheid’
Dijk van, J, et.al. (2022). Leertherapie: practise what you preach. Tijdschrift voor psychotherapie, 6
Kooiman, Kees (2018). De patient, de therapeut en hun hechtingsstijl. Tijdschrift voor psychotherapie, 4
Oostindier, A. & Tinga, N. (2023). Over onze psychische gezondheid als zorgprofessionals. Psyxpert 3, 12-20.
Swildens (1998). De persoon van de psychotherapeut: een cliëntgerichte visie. Tijdschrift voor psychotherapie, 6
Kort CV
Corinne Bronsink is als GZ-psycholoog, psychotherapeut en Ervaringsdeskundige werkzaam bij GGNet. GGNet stimuleert de inzet van eigen ervaringen, ook door behandelaren. Corinne volgde de leergang ‘Zorgprofessional met Ervaringsdeskundigheid bij Windesheim. Zij is co-auteur van een module over het inzetten van eigen ervaringen door psychologen.