De filosofische stroming de ‘fenomenologie’ stel dat we de wereld via onze zintuigen ervaren. Ogen, oren, mond, neus en handen. Allemaal hebben we een eigen set, allemaal vormen we daarmee een eigen variant van dezelfde wereld. De manier waarop ons lichaam de wereld waarneemt, vormt dus ons wereldbeeld. Hoe verhoudt ons lichaam zich tot onze omgeving? En hoe verandert die omgeving onze waarneming?
Choreograaf en filosoof Annemijn Rijk neemt de fenomenologie als een uitgangspunt in haar artistieke creaties. Haar werk richt zich op de zintuigen, en laat een diepgewortelde, sensorische indruk achter op het publiek. In deze workshop deelt ze hoe trauma en persoonlijke, diepgewortelde ervaringen via het lichaam in een performance tot uiting gebracht kunnen worden. Hoe laat een choreograaf een lichaam spreken, voorbij de esthetiek? Ook kijken we in deze workshop naar het ontvangende lichaam: Wat gebeurt er met het lichaam van de toeschouwer, wanneer het naar kunst kijkt? In haar werk richt Annemijn zich op het creëren van “tussenruimte”: Het lichaam van de bezoeker zo direct aanspreken en zintuigelijk desoriënteren, dat er ruimte ontstaat voor nieuwe bevindingen en manieren van je verhouden tot de wereld. Trauma theorie, het ontwrichten van oude patronen en Merleau-Ponty’s fenomenologische concepten van belichaming zijn daarbij belangrijke inspiratiebronnen.
Het doel van deze workshop is om te informeren en met kennis en ervaring vanuit de kunsten te inspireren. Een nieuwe invalshoek levert mogelijk nieuwe kennis en perspectieven. Gedurende de workshops zullen beelden van voorstellingen, en scenes uit Annemijns prijswinnende films getoond worden ter illustratie.
Kort CV
Drs. Annemijn Rijk is als choreograaf en filosoof geïnteresseerd in het menselijk lichaam; hoe het communiceert, hoe rauw, direct en kwetsbaar het kan zijn. Met dit lichaam als basis en referentiepunt voor wat ons bindt, is dans voor haar het optimale medium voor communicatie. Haar werk is verfijnd en ontwapenend en kijkt over de grenzen van de dans heen naar andere kunstvormen zoals film en tekst.
Annemijn studeerde in 2016 af aan de Bachelor of Choreography van de Fontys Danceacademy te Tilburg. Haar afstudeervoorstelling ‘Milk & Honey’ werd genomineerd voor de ITS Krisztina de Châtel Award en de Boulevard Entreeprijs. In 2017 creëerde ze de solo ‘L.A.M.’ die ze in 2018 voor festival Schritt_macher vermaakte naar een groepsstuk voor 24 dansers. ‘Lullaby’, een duet in samenwerking met Piet van Dycke speelt sinds 2018 op tal van podia en festivals door Nederland, waaronder Moving Futures en Festival Cement. Annemijn creëerde ook choreografieën voor instellingen als De Stilte, de vooropleiding dans Artez en Fontys Dance Academy.
Momenteel werkt ze als choreograaf met Noord-Brabant als uitvalsbasis. Ze is de komende twee jaar de vaste maker van Theater de Nieuwe Vorst in Tilburg en als Chassé Cultuurfonds Talent voor twee jaar verbonden aan het Chassé Theater in Breda. Met beide partners stapt ze vanaf september 2021 de Nieuwe Makers Regeling van het Fonds Podiumkunsten in en werkt ze aan de artistieke en zakelijke ontwikkeling van haar platform en project Body of Art.