Workshop 8, Drs. Renate Geuzinge

maart 26, 2019
Workshop 9, Drs. Marianne Emmelkamp – Keizer
maart 2, 2019
Workshop 7, Drs. Marion Verkade
maart 28, 2019

Workshop 8. Wat gebeurt er in het brein?

Bouwen aan vertrouwen; kalmerende signalen, nieuwe neuronale banen en neuroplasticiteit.

Drs. Renate Geuzinge, gz-psycholoog, psychotherapeut
Voor mensen die opgroeien in een traumatiserend gezinssysteem is het gevoel van vertrouwen vreemd. Vertrouwen is echter essentieel voor alle soorten van gezonde relaties. Pas wanneer het gevoel van vertrouwen is ontstaan kunnen we open worden en raken we ontvankelijk voor nieuwe ervaringen. In deze workshop buigen we ons over de vraag: ‘Wat gebeurt er in het brein wanneer we open staan voor nieuwe ervaringen en hoe kunnen we deze staat stimuleren, bij onze cliënten en bij ons zelf’? In de therapeutische relatie willen we immers onze cliënten de kans geven om nieuwe gezonde ervaringen op te doen, zodat ze zowel op experiëntieel, gedrags- als op neurobiologisch niveau kunnen veranderen. Met de nieuwe inzichten vanuit de neurowetenschappen – zoals neuroplasticiteit en de polyvagal theorie – krijgen we een nog beter zicht op wat wij kunnen doen (en niet moeten doen) in de therapeutische relatie. En ook welke tips je cliënten kunt meegeven zodat ze zelf aan de slag kunnen gaan met het bouwen van nieuwe neuronale banen die nodig zijn om te kunnen vertrouwen.
In deze workshop staan we stil bij ‘kalmerende signalen’ die we kunnen uitzenden om vertrouwen in de therapeutische relatie te faciliteren. Theorie en relevante experiëntiële oefening wisselen elkaar af.

 

 

renategeuzinge

Drs. Renate Geuzinge is BIG gz-psycholoog/psychotherapeut gespecialiseerd in vroegkinderlijke chronische traumatisering. Ze is supervisor en opleider voor de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) en de Vereniging voor Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie (VPeP). Ze is tevens oprichter en docent van het Instituut voor Interpersoonlijke Neurobiologie (IPNB), docent aan de CELEVT Trauma Academie, promovendus aan de Universiteit voor Humanistiek en redacteur voor het Tijdschrift voor Experiëntiële Psychotherapie (tPeP). Renate is medeauteur van het boek ‘Echo’s van Trauma’ [Baljon & Geuzinge, 2017]. Verschillende publicaties zijn genoemd op haar LinkedIn-profiel.

Comments are closed.