Workshop 6, Drs. Iris Koops, Richèlle Hodiamont

maart 29, 2019
Workshop 7, Drs. Marion Verkade
maart 28, 2019
Workshop 5, Drs. Joany Spierings
maart 30, 2019

Workshop 6. Het verdwenen Zelf. De impact op de persoonlijke ontwikkeling van opgroeien bij ouder(s) met narcisme of psychopathie. 

Drs. Iris Koops, auteur van ‘Het Verdwenen Zelf” & drs. Richèlle Hodiamont, psycholoog

Iris en Richèlle betogen vanuit eigen ervaring over het opgroeien in een destructief gezin en vanuit hun professionele kennis behandelen zij de impact van persoonlijkheidsproblematiek (narcisme en psychopathie) bij de opvoeder, op het kind en de latere volwassene. Ouders met narcisme of psychopathie zijn als opvoeder niet in staat adequaat te reageren- en af te stemmen op de ontwikkelingsfases van het kind om in diens (basis-)behoeften te voorzien. Er is vaak sprake van emotionele verwaarlozing en mishandeling en niet zelden ook van fysiek en/of seksueel geweld. Cliënten kampen vaak met forse existentiële problemen. Volwassen geworden hebben ze geleerd dat zij hun eigen beleving niet kunnen/mogen vertrouwen, worstelen ze met identiteitsproblemen en ervaren zij diverse klachten als gevolg van problemen in hun coping-mechanisme, kerncognities en de affect- en emotieregulatie. Door vroegkinderlijke traumatisering en hechtingsproblematiek blijft het patroon van onveilige relaties zich vaak herhalen. Vanuit casuïstiek uit de eigen praktijk gaan zij Iris en Richèlle in op de therapie met een focus op doorbreken van patronen, vergroten van de autonomie, omgaan met coping mechanismen en mogelijke behandelinterventies. 

Iris Koops is auteur en eigenaar van ‘Het Verdwenen Zelf’, zij werkte als hoofd Personeelszaken, organisatieadviseur en coach tot zij door haar eigen symptomen uit dit arbeidsproces stapte om te onderzoeken wat er met haar aan de hand was. Omdat er in Nederland nog heel weinig bekend was over de gevolgen van een ouder (of partner) met persoonlijkheidsproblematiek, richtte zij 5.5 jaar geleden het Verdwenen zelf op. Zij schreef twee boeken, in 2014 kwam het werkboek ‘herstellen van narcistische mishandeling’ uit en in 2017 het vervolg hierop ‘Je leven in eigen hand’. Zij is de drijvende kracht achter het Verdwenen Zelf en biedt samen met andere professionals verschillende diensten aan voor cliënten en professionals. 

 

 

RichelleHodiamont

Richèlle Hodiamont is psycholoog NIP en werkt sinds 2012 als zelfstandig gevestigde in haar praktijk voor Integratieve Psychotherapie in Dordrecht. Zij behandelt mensen met psychische klachten die zijn ontstaan in destructieve relaties (ouder-kind, familie- en/of partnerrelaties). De meeste mensen hebben trauma-gerelateerde stoornissen, en/of persoonlijkheidsproblematiek ontwikkeld. In samenwerking met het Verdwenen Zelf geeft zij ook workshops aan cliënten en trainingen aan professionals rondom het thema ‘narcisme & psychopathie en de impact hiervan op een ander’. Van 2008 tot 2015 heeft zij gewerkt in een Blijf van m’n Lijf Huis.

Comments are closed.