Workshop 5, Drs. Joany Spierings

maart 30, 2019
Workshop 6, Drs. Iris Koops, Richèlle Hodiamont
maart 29, 2019
workshops
Workshops
maart 31, 2019

Workshop 5. Opgroeien in een traumatiserend gezinssysteem

Geïntegreerde behandeling van persoonlijkheid en trauma. Drs. Joany Spierings, gz-psycholoog, psychotherapeut

Vroege traumatische gebeurtenissen (waaronder misbruik, verwaarlozing, mishandeling) laten hun sporen na in de vorm van traumasymptomen; een ‘rotleven’ (een aaneenschakeling van potentieel traumatische gebeurtenissen in een context van verwaarlozing, chaos, dwang, manipulatie) wordt zichtbaar in de manier waarop de persoonlijkheid wordt gevormd/misvormd. Het gaat dan onder andere om een gebrekkige regulatie van de gevoelens (veel te veel of veel te weinig), om problemen in de omgang met andere mensen (teveel of te weinig afstand, overmatig wantrouwen, onvermogen om de eigen grenzen te bewaken) en om een vaak ernstig gebrek aan zelfcompassie (negatief zelfbeeld, zelfhaat). Dit gaat nogal eens gepaard met probleemgedrag als automutileren, eetproblemen, middelenmisbruik, chronische suïcidaliteit. (Bedoeld als oplossing, maar tegelijkertijd de oorsprong van weer nieuwe problemen). Deze persoonlijkheidsproblemen en het bijkomend probleemgedrag hebben veelal tot gevolg dat de traumabehandeling vastloopt (helende wending blijft uit, cliënt blijft steken) terwijl tegelijkertijd de traumasymptomen het probleemgedrag blijven aanjagen.

In deze workshop wordt een systematische benadering gepresenteerd waarin de persoonlijkheidsproblemen worden aangepakt die trauma-behandeling in de weg staan.
Door de dag loopt als een rode draad de casus mee van een jonge vrouw (diagnose Borderline persoonlijkheidsstoornis en CPTSS) die al ver in haar euthanasie-traject was, toen zij alsnog de keuze maakte voor intensieve traumabehandeling.

 

joany

Drs. Joany Spierings is gz-psycholoog en psychotherapeut, gespecialiseerd in complex trauma en gecompliceerde rouw. Zij is 40 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Zij werkt als teamleider team Trauma, afdeling Persoonlijkheidsstoornissen en Traumagerelateerde Stoornissen, GGZ Oostbrabant. Daarnaast geeft zij les in het postacademisch onderwijs, in binnen- en buitenland. Zij doceert aan verschillende RINO-opleidingen, en heeft lesgegeven in meer dan 30 landen over de hele wereld.

Comments are closed.