Workshop 4, Drs. Nelleke van der Boon

maart 31, 2019
sprekers
Plenaire sprekers
maart 31, 2019
Workshop 3, Ammelie van Beurden
maart 31, 2019

Workshop 4. Vroeg trauma a deux in woord en beeld.

Ouderschap en vroege traumatisering. Drs. Nelleke van der Boon, klinisch psycholoog, traumapsychotherapeut, IMH -specialist

Onverwerkte traumatische ervaringen in het vroegkinderlijk leven van een ouder kleuren de wijze waarop deze ouder kijkt naar zichzelf als ouder en naar haar kind. De onverwerkte ervaringen komen als het ware tussen de ouder en haar kind te staan en blokkeren het zicht op elkaar. Ze beïnvloeden ook het oudergedrag in relatie met het kind. Hoe deze blokkade op te heffen met behulp van het onder meer het inzetten van de Modified Interaction Guidance (MIG), een videofeedback interventie die zich specifiek richt op baby’s en peuters en hun met trauma belaste ouders, staat in deze workshop centraal. Aan de hand van videomateriaal wordt het volgende toegelicht:
* De relatie tussen desorganiseerde gehechtheidsrelaties en verwarrend, door trauma gekleurd, oudergedrag.
* De Ambiance als observatiemiddel om het verstoorde, verwarrende oudergedrag in kaart te brengen.
* De Modified Interaction Guidance als gehechtheidsinterventie gericht op herstel van de met trauma belaste ouder -kind relatie door een gedragsverandering bij de ouder.
* De Trauma focused Videofeedback Interventie als gehechtheidsinterventie gericht op herstel van de belaste ouder-kindrelatie door een verandering van de verstoorde beelden die de ouder heeft van zichzelf, haar kind en de relatie tussen haar en haar kind.

 

NellekeBoven

Korte bio
Drs. Nelleke van der Boon is klinisch psycholoog, Traumapsychotherapeut en IMH-specialist en heeft inmiddels meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van de diagnostiek en behandeling van psychotrauma bij complex getraumatiseerde volwassenen en kinderen. Op basis van haar klinische ervaringen is zij overtuigd geraakt van het belang van vroeg en snel ingrijpen als het gaat om trauma en vooral als het gaat om traumatische ervaringen binnen in de intimiteit van de (vroege)ouder-kindrelatie. Een zoektocht naar effectieve interventies voor de doelgroep jonge getraumatiseerde ouders en hun kinderen bracht haar bij de Modified Interaction Guidance. In samenwerking met Prof.Hedwig van Bakel heeft zij deze methodiek, ontwikkelt door Prof. Diane Benoit, niet alleen vertaald naar het Nederlands maar ook een verdieping er aan toegevoegd onder de naam Trauma Focused Videofeedback Interventie. In 2017 is deze bewerking uitgebracht onder de titel Modified Interaction Guidance.  Momenteel werkt Nelleke van der Boon bij Melody psycare een kleine ggz-instelling met expertise op gebied van trauma en hechting.

Comments are closed.