Congresthema

programma
Programma
maart 31, 2019
Anna Verwaal
april 6, 2019

Congresthema zevende CELEVT Congres op donderdag 10 oktober 2019 in De Eenhoorn Amersfoort

Als het gezin een destructief traumatiserend systeem is; nieuwe inzichten en multidisciplinaire interventies voor traumabehandeling in de volwassenheid

Opgroeien in een destructief traumatiserend gezinssysteem waarin er voortdurend sprake is van controle en dwang, indoctrinatie, isolatie en manipulatie met veelal meerdere vormen van mishandeling, heeft een uiterst schadelijke impact op de biopsychosociale ontwikkeling van kinderen.
Persoonlijkheidspathologie bij één of beide ouders, een disfunctionele relatievorming of een onverwerkte traumageschiedenis van ouders, ligt vaak aan de basis van dergelijke gezinssystemen. Ondanks de diepgaande schadelijke gevolgen kan herstel op zowel psychologisch als neurobiologisch niveau plaatsvinden.
In de therapie van volwassen geworden slachtoffers is het essentieel dat de therapeut de cliënt helpt om inzicht te krijgen in de destructieve dynamiek die aan de basis ligt van het ouderlijk gedrag. Voor zowel de cliënt als de therapeut is dat een confronterende en moeilijke opgave.
Een langer durende fasegerichte traumabehandeling is nodig voor het geheel van reacties, klachten en symptomen, waarbij zowel de aanhoudende traumatisering als de meervoudige psychische, somatische en sociale gevolgen een rol spelen. Dat vraagt om een multidisciplinaire integrale behandeling en om creatieve combinaties van ‘oude’ en ‘nieuwe’ behandelinterventies waarin psychodynamische, cognitieve, lichaamsgerichte en neurobiologische benaderingen samenkomen.

In dit congres maakt u kennis met veelzijdige inzichten en multidisciplinaire behandelinterventies. Hoe zit het met de gewetensontwikkeling? Wat als de ouder de bron vormt voor traumatisering van het kind? Hoe zit het met de individuele dispositie van daders? Wat gebeurt er in het brein? Hoe zit het met walging en zelfwalging? En ouderschap na vroege traumatisering? Wat te doen als slachtoffers daders slachtoffer worden? Helpt meditatie? Hebben we voldoende oog voor seksualiteit? Al deze en meer onderwerpen belichten we op dit congres.

Comments are closed.