Workshop 5, Prof. Dr. Onno van der Hart

mei 30, 2017
Workshop 6, Drs. Simona Karbouniaris, Dr. Alie Weerman
mei 29, 2017
workshops
Workshop
mei 31, 2017

Workshop 5. De fobie voor verandering, een gezond zelfgevoel en verbetering van relaties met anderen in de derde behandelfase bij clienten met dissociatieve stoornissen.

Prof. Dr. Onno van der Hart, psycholoog, psychotherapeut-in-ruste.

Fase 3-werk komt in wezen gedurende de hele therapie aan bod. Naast de voortdurende realisatie en integratie van de traumatische ervaringen en eenwording van dissociatieve delen van de persoonlijkheid, omvat de derde behandelfase ook rouwverwerking, het realiseren van een gezond zelfgevoel, verbetering van relaties met anderen en het leren leiden van een gewoon leven in plaats van overleven. Deze workshop begint met een korte introductie op de fasegerichte behandeling. Aan de orde komen ook de volgende aandachtspunten voor de derde behandelfase: het rouwproces als een essentieel onderdeel van de realisatie en integratie, interventies voor het overwinnen van de fobie voor relaties met anderen, voor (seksuele) intimiteit en voor de angst om beter te worden. Sommige cliƫnten blijven door de traumatisering en vermijding hun hele leven extreem eenzaam door relationele vermijding en schaamte. Transitionele ervaringen die kunnen bijdragen aan een meer positieve zelfwaardering en aan het aangaan van betekenisvolle relaties komen aan de orde. In deze workshop gaat kennisoverdracht samen met videopresentaties en kunnen in beperkte mate eventuele case-consultaties plaatsvinden.

Meer lezen
Onno van der Hart, Ellert Nijenhuis en Kathy Steele (2010). Het belaagde zelf:
Structurele dissociatie en de behandeling van chronische traumatisering. Amsterdam: Boom.
Kathy Steele, Suzette Boon en Onno van der Hart (2018). Behandeling van trauma-gerelateerde dissociatie: Een praktische integratieve benadering. Eeserveen: Uitgeverij Mens!

Korte Bio
Onno van der Hart is psycholoog/psychotherapeut in ruste, Amstelveen, en emeritus hoogleraar psychopathologie van chronische traumatisering, Universiteit Utrecht. Hij is president geweest van de International Society for Traumatic Stress Studies. Met Suzette Boon en Kathy Steele is hij co-auteur van de volgende boeken: Treating trauma-related dissociation: A practical, integrative approach (2017; Nederlandse vertaling in 2018); en Omgaan met trauma gerelateerde dissociatie: Vaardigheidstraining voor patiƫnten en hun therapeuten (2012); Met Ellert Nijenhuis en Kathy Steele schreef hij Het belaagde zelf: Structurele dissociatie en de behandeling van chronische traumatisering (2010). Voor zijn werk ontving hij verschillende onderscheidingen. Hij is ook docent aan de Trauma Academie [CELEVT] www.celevt.nl

Comments are closed.