Workshop 4, Drs. Veerle Van Wassenhove

mei 31, 2017
sprekers
Plenaire sprekers
mei 31, 2017
Workshop 3, Dr. Nelleke J.Nicolai
mei 31, 2017

Workshop 4. Dwanggevoel in beeld en woord.

[Deze workshop wordt eenmaal gegeven in de eerste ronde]

Drs. Veerle Van Wassenhove, apotheker, kunstenares en ervaringsdeskundige.

Gedurende mijn residentiële opname (2006-2007) ben ik in contact gekomen met creatieve therapie. Tot 2012 ben ik intensief bezig geweest met tekenen en schilderen. Gaandeweg heb ik een eigen beeldtaal ontwikkeld die, in mijn gevoel, het equivalent is van mijn psychoanalyse en vroege traumatisering. Aan de hand van mijn beelden kan ik mijn inzichten en mijn weg terug uit mijn onveilige hechting zichtbaar en invoelbaar maken. In mijn workshop wil ik jullie graag kennis laten maken met mijn manier van werken en tonen hoe mijn beeld mijn analyse telkens weer ondersteunt, kracht bijzet. Hier alvast een kort stukje omtrent het gevoel van dwang.
In de plaats van vrije associatie, beleving en levenslust kwam er een dwanggevoel. Mijn dwanggevoel, dwanggedachten en handelingen zijn een verhullende vertaling van het mòeten ondergaan van het misbruik toen en mijn complete machteloosheid daartegenover. Ik werd gedwongen.
Het misbruik was tégen mijn wil: dat is wat de adrenaline (de woede) mij vertelt bij elke stap in het proces van het verder “onder ogen zien van wat mijn vader heeft gedaan”.
Dit te begrijpen is mijn houvast in het mezelf telkens weer bevrijden van mijn schuldgevoel rond het misbruik.

Meer lezen
Gepubliceerde artikels: “De kunst van het overleven” (Spiegel maart 2018), “Schilderen als remedie voor vroegkinderlijk trauma” (Artsenkrant mei 2018), “Spiegeling (van expressie) is leven” (Spiegel juni 2018) . www.theartofsurviving.be/woord/

Korte bio
Drs. Veerle Van Wassenhove, Brugge (België), studeerde in 1993 af als apotheker aan de KUL (Leuven, België) en werkte 10 j in een apotheek. In 1997 startte zij met psychoanalyse, een proces die van in het begin zijn weerslag vond in schrijfsels en beelden. Recent (mei 2018) resulteerde een selectie uit deze schrijfsels en beelden in een expo te Brugge www.theartofsurviving.be/expo/ . Zij publiceerde recent een aantal artikels en werkt momenteel aan een manuscript “een weg terug uit een onveilige hechting” http://theartofsurviving.be/wp-content/uploads/2018/04/Manuscript-Content.pdf. Verder behaalde zij vorig jaar een getuigschrift tot ervaringsdeskundige te Brugge.

Comments are closed.