Workshop 1, Drs. I (Irma) Roovers

mei 31, 2017
Workshop 2, Dr. Mia Scheffers
mei 31, 2017
programma
Programma
mei 31, 2017

14.00 – 15.15 uur Workshops 1e ronde

Workshop 1. Daar wordt aan de deur geklopt….

Drs. I (Irma) Roovers, klinisch psycholoog, psychotherapeut.

Schaamte is een intens pijnlijk emotie. Schaamte wordt ervaren als object zijn van andermans afkeurende blik. We kennen dit allemaal in meer of mindere mate. Schaamte die betrekking heeft op vroegkinderlijke chronische traumatisering gaat verder en dieper. Zelden waren hier goedkeurende blikken. Schaamte kan zulke destructieve vormen aannemen dat deze, ter overleving, niet anders dan volledig afgespleten kan worden. Maar daarmee is deze niet uit de wereld. Deze gevoelens komen, hoe dan ook, in de kamer. Door middel van projectieve identificatie bereiken ze de behandelaar. Ze worden overigens meestal niet herkend, wederzijds onbewuste processen gaan lopen. Want hoe zit de binnenwereld van de behandelaar in elkaar. Hoeveel verborgen hoekjes heeft hij of zij? Hoeveel geheime fantasieën met betrekking tot eigen kunde? Hoezeer durft de behandelaar te falen zonder het gevoel te hebben af te gaan in de ogen van vakgenoten.
Daar wordt aan de deur geklopt…. In deze interactieve workshop zullen we het hebben over hoe niet onderkende schaamte, zowel bij de behandelaar als bij de cliënt, behandelprocessen kan verstoren. We gaan het hebben over projectieve identificatie, empathische breuken en (mis)lukken van behandelingen.

Ter voorbereiding lijkt het mij inspirerend om bij uzelf na te gaan wat nu u meest mislukte behandeling is. Of waar schaam u zich het meest over ten opzichte van uw vakgenoten. Wat mag de kamer nooit uit.

Meer lezen
Nicolai, N.J. (2015): Empathische verstoringen. In Vanaerschot, G., Nicolai, N., Hebbrecht, M. (red.) Empathie. Het geheime wapen van psychiaters en psychotherapeuten. Leusden: Diagnosis: p.207-222

Korte bio
Drs. Irma Roovers is klinisch psycholoog-psychotherapeut, eigen praktijk, gespecialiseerd in processen die betrekking hebben op vroegkinderlijke ontwikkeling en verstoringen. Tevens supervisie, coaching en advies. Docent diagnostiek aan diverse GZ opleidingen. Als supervisor verbonden aan Van Rhoon Psychologen Zwijndrecht en omstreken. Schrijft pro justitia rapportages.

Comments are closed.