Dr. Nelleke J. Nicolai

juli 7, 2018
Dr. Alie Weerman
juli 6, 2018
Dr. Frans Schalwijk
juli 9, 2018

11.25 – 12.10

Schuld en schaamte bij complex vroegkinderlijk trauma.

Dr. Nelleke J. Nicolai, psychiater, psychotherapeut, psychoanalyticus.

Een van de meeste tragische gevolgen van aanhoudende vroege traumatisering is dat de slachtoffers zich schamen en schuldig voelen, terwijl de daders de schuld leggen bij de slachtoffers of die op andere wijze bagatelliseren. Dit patroon is niet alleen terug te vinden op microniveau, maar ook op maatschappelijk macroniveau, zoals we zien bij de # MeToodiscussie. Het heet “Blaming the Victim”.

In mijn presentatie wordt ingegaan op de verschillen tussen schuld en schaamte. Gerefereerd wordt aan onderzoek naar de relatie tussen schaamte en dissociatie en naar de relatie tussen schaamte en verstoorde slaap. Aan de hand van een gevalsbeschrijving geeft Nelleke Nicolai aan wat je kunt doen bij ernstige niet-erkende schaamtegevoelens, de “Toxische schaamte” die ten grondslag ligt aan vermijding, terugtrekking, agressie gericht naar de buitenwereld en naar het Zelf. Zij besteedt aandacht aan Zelf-compassie en aan het Ideale Ouder Profiel van Brown en Elliott (2016). Brown beschrijft hoe de gehechtheidsrepresentaties van patiĆ«nten veranderen wanneer hij hen vraagt zich voor te stellen wat een Ideale Ouder zou doen of zeggen. Hij heeft hiervan een specifiek profiel van gemaakt, met veel aandacht voor de ervaren emoties en gedachten. Het heeft een groot effect op schaamte en schuldgevoelens.

Meer lezen
Brown, D. & Elliott, D.S. (2017). Attachment disturbances in Adults. New York, Norton. Gilbert, P. (2018). Compassion Focused Therapy Amsterdam, Boom.

Dr. Nelleke J. Nicolai werkte tot 2012 als psychiater-psychotherapeut met vroeg getraumatiseerde patiĆ«nten. Sindsdien is zij in eigen praktijk supervisor, opleider en leertherapeut. Zij publiceerde naast vele artikelen over trauma, gender en gehechtheid het “Handboek psychotherapie na seksueel misbruik (2006), samen met anderen “Empathie: het geheime wapen van psychiater en psychotherapeuten (2015) en Emotieregulatie: de kunst van het evenwicht”(2016).

Comments are closed.